Lajm i mirë / Bie çmimi i drurit dhe peletit

Views: 501

Në gjysmë të sezonit të ngrohjes, analizat tregojnë se në krahasim me dimrat e kaluar, kërkesa për dru zjarri është dukshëm më e dobët për këtë periudhë të vitit. Përveç kësaj, të përfshirët theksojnë se ka një rënie të lehtë të çmimit të druve të zjarrit dhe peletit.

Sipas portalit Faktor që transmeton mediat serbe, në Serbi më 15 janar janë vërejtur uljet e para të çmimit të druve të zjarrit në disa depo në Beograd dhe në Serbinë qendrore. Ulja e çmimeve është simbolike rreth 200 dinarë për metër katror, ​​por janë vërejtur edhe dy depo ku është ulur çmimi i peletit.

Në disa magazina nçmimi i peletit më 15 janar është më i ulët për 10 deri 15 euro për ton në krahasim me dhjetorin.

Dimri i butë në pjesën e Ballkanit Perëndimor ka bërë që të ketë ulje të çmimit, por edhe rënie të interesimit për të tregtuar pelet në Serbi. E gjithë kjo ndikoi që eksporti i peletit nga Serbia në 11 muajt e parë të vitit të kaluar ishte vetëm 38.000 tonë. Dhe në të njëjtën periudhë, në Serbi janë importuar rreth 57,000 tonë. Shifra prej 57 mijë tonësh tregon se sa e vështirë është situata dhe sa e madhe është kriza, mbi të gjitha, në prodhimin dhe shitjen e peletit jo vetëm në Serbi, por edhe në vendet përreth.

Prodhuesit kryesorë nga Kroacia, Bosnja dhe Hercegovina dhe Mali i Zi drejtojnë një pjesë të prodhimit të tyre në Serbi sepse Serbia është konsumatori më i madh i peletit në Evropën Juglindore./Faktor.mk

Leave a Comment